Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: Lantmätare Olof Eric Näeslund  År: 1922

Socken/stad: Njurunda

Priset på dagsverken för en karl, med kost på stället har under nuvarande tider stegrats till 2 rdr, stundom 3 rdr, under sommartiden, 1 rdr vårtiden och 32 skill. Höstetiden, samt 24 sk. under vintern,. För en kvinna under enahanda tider och villkor resp. 36, 24, 18 och 16 skillingar.

Orsaken till de under senare år stegrade lönerna till tjänstehjonen samt arbetspriserna i gemen äro dels de goda år, varmed Herren välsignat landet, dels de ständigt ökade avsättningsförhållandena beträffande trävaror. Brist på arbetsfolk torde ej finnas här, där en myckenhet folk numera finnes, för varje år stadd i ständig ökning.

Folkminnessamlingen Pehr Johanssons saml. VIII. Husbönder o. Tjänstehjon,